Hanne Mestdagh, die met de Belgian Cats zondagavond in de Portuguse hoofdstad arriveerde, is één van de zes Cats (Marjorie Carpréaux, Billie&Becky Massey, Laure Resimont, Elise Ramette) in de selectie van veertien die in de Belgische eerste klasse en bij Namur Capitale uitkomt. Sinds half oktober en na amper drie speeldagen is de competitie door de stijgende coronacijfers in België echter weer “on hold” gezet.
“De algemene gezondheid gaat uiteraard voor. Dat besef ik maar al te goed. Voor ons als profsporters is deze situatie mentaal echter ook bijzonder zwaar. De campagne 2019-2020 werd door de coronpandemie in februari definitief stopgezet en op een Summer Camp in augustus met de Belgian Cats en dus een korte voorbereiding met Namur Capitale na kwam ik nauwelijks in actie. Dat de speelsters die in België actief zijn competitieritme missen is dan ook logisch.”
Hanne Mestdagh woont sinds de tweede lockdown weer in het ouderlijk huis in Ieper en is weer intensiever aan het studeren gegaan. “Fiscaliteit en accountancy, via afstandsonderwijs, als afwisseling.” De nationale vrouwencompetitie op het hoogste niveau ligt tot nader order stil. “We kwamen uit een maandenlange lockdown, konden ons eindelijk weer voorbereiden op de competitie. En dan spelen we enkele competitiewedstrijden en is het jammer genoeg weer gedaan.”
Met haar papa, bondscoach Philip Mestdagh, kon ze in de thuisbubbel in eerste instantie nog wel individueel trainen. Met hem kon ze nog een basketbalzaaltje huren en wat trainingen afwerken. “Maar ook dat is dus gedaan, sinds twee weken zijn de sporthallen dicht. Ik ben weer aan het fietsen gegaan, weer gaan lopen. Als topsporter kan ik wel nog in een privé-fitness terecht. Maar van contacttraining was geen sprake meer. Ik mag nog zoveel trainen of work-outs doen, ik heb amper wedstrijdritme. Dat gebrek daaraan is niet te onderschatten, en een allesbehalve goede voorbereiding voor de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden met de Belgian Cats. Gelukkig konden we vorige week in Kortrijk met de Cats nog enkele pittige trainingen afwerken vooraleer we naar Portugal vertrokken.”
De ‘buitenlandse’ Cats hebben die handicap niet. Haar zus, Kim, bijvoorbeeld speelt net als Julie Allemand in Frankrijk en ook in Spanje spelen maar liefst vijf Cats (JulieVanloo,JanaRaman, Serena-Lynn Geldof, Heleen Nauwelaers en Antonia Delaere) nog competitiewedstrijden. “In onder meer Spanje enFrankrijk wordt er wel genoeg getest en is spelen wel mogelijk. Soms denk ik: ik had beter de stap ook gezet en had beter nu in het buitenland gezeten.”
“Die wedstrijden met de Belgian Cats zijn absoluut nodig. Maar daarna is het terugkeren naar wat? Ik hoor van alles: enkel de ploegen die geld hebben om genoeg te testen, starten de competitie weer op, het seizoen trekt zich pas in januari op gang; het seizoen trekt zich nog later op gang… Vooral die onwetendheid knaagt. Deze situatie is mentaal zwaar, absoluut niet leuk, supertriestig. Op deze manier een belangrijke olympische zomer voor volgend jaar voorbereiden, met onze eerste Olympische Spelen, is verre van ideaal. Maar, laat ons vooral deze week op zoek gaan naar nieuw succes. In Lissabon kunnen we met de selectie ons voorbereiden op het eerste belangrijke duel van donderdag tegen Portugal. Ja, zonder Emma en Kiki wordt dat een superzware klus. Maar, voor hen moeten we op zoek gaan naar een derde opeenvolgende zege in deze EK-kwalificatiepoule. Doen we dat, staat de deur voor een derde opeenvolgende EK volledig open,” aldus een steeds enthousiaste Hanne Mestdagh.
#Basketbalbelgium #belgianCats #Crelansport #basketballwithOrange #EurobasketWomen21